Sumber: http://jeni.resipi.net/?p=78
1 kg ayam (sekor sederhana tu boleh la)
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil (aku pakai myk jagung. Hantam myk msk kelapa sawit pon ok jekk)
Segenggam Rosemary Kering (aku gune 3 sudu besar)
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil (aku pakai myk jagung. Hantam myk msk kelapa sawit pon ok jekk)
Segenggam Rosemary Kering (aku gune 3 sudu besar)
1 sudu besar lada hitam (kalo nak lagi pedas,blh tmbh..)
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
Cara Membuatnya
- Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos. (Aku rebus lemon je..)
- Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat. (plus lada hitam)
- Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam.
- Lemon yang telah direbus tadi dicucuk-cucuk dengan garfu dan disumbat ke dalam perut ayam.
- Lumurkan ayam tadi dengan bahan yg digaul tadi. (Pastu aku marinate overnite)
- Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180′c selama 1 jam atau sehingga masak.
Note: Kalau aku, aku lebih suke lemon tu diperah jusnye terlebih dulu, pastu gaulkan je pd ayam then marinate overnite. So rase lemon tu akan serap ke dalam isi ayam. Kalau stuff camtu jek lemon tu, rase masam lemon tak meliputi bhg luar ayam tersebut. Depends laa.. Ikut taste masing2..
Thank you to Ayu & Del for this great recipe's idea -Mul-
Thank you to Ayu & Del for this great recipe's idea -Mul-
1 comments:
wahhhh sedapnye..bole cuba nie..byk btul list nk msk..tp blum ade masa bt lg..-Kak D
Post a Comment